vrijdag 11 november 2016

EERSTE VERKEERSLES | STORY


Gif: Tumblr.

Sorry als je helemaal gek wordt van het bewegende plaatje, ik word het nu ook al haha. Vergeef me. Maar ik ga vertellen over mijn eerste verkeersles die ik heb gegeven aan mijn stageklas. Zoals je misschien weet doe ik de opleiding onderwijsassistent. Daarvoor loop ik stage op een basisschool, dit jaar in groep 5. Met mijn stagebegeleider heb ik afgesproken om op vrijdag de verkeerslessen te gaan geven. Super leuk! Vandaag had ik mijn eerste lesje, dus ik wilde wel graag even delen hoe het ging.


Als onderwijsassistent geef je eigenlijk niet zelf lessen. Dat mag natuurlijk wel, maar dan onder begeleiding van de "echte" juf. Ik had tot aan vandaag alleen creatieve opdrachten bedacht en uitgelegd voor de klas. Verder help ik de kinderen die het moeilijk vinden buiten de klas. Niet echt lesgeven dus.

 Ik wil na deze opleiding graag de pabo gaan doen, dus "echt" juf worden. Daarom vroeg mijn stagebegeleider op vrijdag (ik heb er twee; een op donderdag en een op vrijdag) voor om de verkeerslessen te doen om ervaring op te doen voor de pabo. Super leuk en lief dat ik die mogelijkheid kreeg. 

Afbeeldingsresultaat voor traffic lights tumblr
Afbeelding: Tumblr.

Mijn grootste leerpunt is het omgaan met onverwachtse situaties en zonder voorbereiding iets doen. Helemaal onverwachts was het niet, maar ik kreeg wel een beetje kriebeltjes toen ze het voorstelde. Maar als ik het wil leren, moet ik het doen. Dus ik greep natuurlijk mijn kans. Ik kreeg foto's van haar (mijn stagebegeleider) doorgestuurd van de bladzijdes waarover ik les ging geven. Er waren geen antwoorden bij, want die stonden op een site waar we niet konden inloggen. Zo ging ik dus met een halve voorbereiding les geven, omdat ik het dus zelf moest doen qua antwoorden. Dat was best spannend, omdat ik me vast wil kunnen houden aan zekerheid (in dit geval antwoorden). 

Maar dan: de les zelf. Hoe is het gegaan? Ik vond het heel erg goed gaan! Ik was erg bang dat de kinderen niet goed mee zouden doen, omdat het vrijdagmiddag was. Niet echt een ideale middag om verkeer te doen, maar zo is het nou eenmaal gepland. De kinderen deden heel erg goed mee en dat was erg fijn. Zo stond ik zelf ook goed voor de klas en hoefde ik niet streng te zijn. 

Voor degenen die het interessant vinden:
Vorige keer hadden we het gehad over verkeersborden. Als inleiding had ik op het digibord een leuk programma waarop je borden in categorie├źn moet verdelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een bord dat aangeeft dat er een erf is en dan moeten de kinderen kiezen bij welke categorie dat hoort. Dat bord hoort dan onder de 'kijk, hier is..' borden. En zo hebben we dat bij een aantal borden gedaan. Daarna zijn we begonnen met de les van vandaag en die ging over voorrangsvoertuigen. Ze hebben geleerd dat de ambulance, politie of brandweer met sirene en zwaailichten een voorrangsvoertuig is (en zonder sirene en zwaailichten niet). Ze kregen daar een opdracht bij waar ze zeven verschillen moesten zoeken bij twee plaatjes (over een ambulance). Toen hebben we het besproken en heb ik de les afgerond.


Dit was mijn eerste ervaring. Ik heb erg positieve feedback gekregen van mijn stagebegeleider. Samen met haar heb ik besloten dat ik vanaf nu elke vrijdag de verkeersles ga overnemen. Het wordt dus een soort van mijn dingetje, hihi! Super leuk.


Wat vind jij eng om te doen?


Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten